Artykuł

• Artykuł o Fundacji Salutis w gazecie "Miasto"

miasto

Spotkanie noworoczne szefostwa Fundacji Salutis z chorymi w Koszalinie. Kiedy dorośli zapadają na ciężkie choroby, cierpią nie tylko oni, ale ich dzieci, zwłaszcza te niepełnoletnie. Działająca od roku Fundacja Salutis chce objąć wieloraką formą pomocy właśnie takie dzieci, nie zapominając o wsparciu pacjentów.

spotkanie

Łacińskie słowo salutis oznacza zdrowie, dobro, bezpieczeństwo oraz ocalenie. Fundacja swoje działania kieruje do dorosłych chorych na nowotwory, stwardnienie rozsiane, wylew krwi do mózgu, udar mózgu, stwardnienie zanikowe boczne, schizofrenię, czy niepełnosprawnych w wyniku wypadków komunikacyjnych. Małgorzata Mróz, prezes Fundacji Salutis, psycholog, dostrzega podwójne cierpienie ciężko chorych dorosłych: – Muszą się zmagać z bólem fizycznym, a dodatkowo wypadają z roli rodzica i mają wyrzuty sumienia, że nie mogą zajmować się swymi dziećmi tak, jak powinni- tłumaczy. – Bywa, że długo przebywają poza domem, tęsknią za dziećmi, a one za rodzicami. Chory rodzic przez wyrzuty sumienia ma obniżony nastrój, a więc mniej sił do walki z chorobą. Fundacja Salutis chce pomagać dzieciom w nauce, zapewnić wsparcie psychologa, czy psychoterapię, opłacić dojazd dziecka do rodzica, jeśli przebywa poza miejscem zamieszkania. W swoim tymczasowym biurze ma sprzęt rehabilitacyjny, specjalne łóżka, które za darmo wypożycza. Dzięki sponsorom, którzy się zgłaszają, może zorganizować dzieciom wycieczkę, imprezę urodzinową, czy wyjście z chorym rodzicem na spacer. Fundacja może zapewnić odpowiedni transport, czy opiekę medyczną, które umożliwią wyjście chorego rodzica z dzieckiem. Salutis chce wspierać całą rodzinę chorego. Myśli o pozyskiwaniu pieniędzy na zakup leków czy finansowanie terapii. – Nawet, kiedy chorują osoby młode, a nie mają pieniędzy na leczenie, czy rehabilitację, ich szanse na wyleczenie zmniejszają się – tłumaczy Małgorzata Chmielewska, sekretarz Fundacji, pielęgniarka. – Mieszkamy na terenie, na którym panuje duże bezrobocie, wiemy, jak drogie są leki, dlatego chcemy pomóc chorym także przez opiekę medyczną. Małgorzata Mróz dodaje, że Fundacja chce uczyć dzieci i młodzież profilaktyki chorób psychicznych. – Trzeba edukować młodych ludzi nie tylko w zakresie zdrowego żywienia, ale też radzenia sobie ze stresem, w trudnej sytuacji. Wiele chorób, także cywilizacyjnych, ma swe przyczyny w psychice. Człowiek jest przecież jednością psychiczno-fizyczno-duchową. Fundacja zorganizowała wczoraj spotkanie noworoczne dla osób niepełnosprawnych i przewlekle chorych oraz ich rodzin. Była świąteczna atmosfera i prezenty od sponsorów. –Zależy nam na umożliwieniu relaksu, a także kontaktu opiekunom osób chorych, by wymienili swoje doświadczenia – informuje Monika Jaruszewska, wiceprezes Fundacji.