Komu pomagamy

Fundacja pomaga obecnie:
  1. Pani Agnieszce, której mąż miesiąc temu zmarł na chorobę nowotworową oraz jej 5-letniej córeczce Wiktorii, które systematycznie korzystają ze wsparcia psychologa.

Pani Agnieszka z 5-letnią córką Wiktorią mieszka w mieszkaniu socjalnym, które otrzymała ze względu na chorobę męża (nowotwór złośliwy). Dziewczynka ma problemy zdrowotne, choruje na astmę oskrzelową. Lekarz pediatra sprawujący nad dzieckiem opiekę medyczną widzi potrzebę skierowania dziewczynki na leczenie sanatoryjne w ramach kontraktu z NFZ. Ze względu na swój wiek Wiktoria nie może wyjechać do uzdrowiska sama. Sytuacja bytowa, w jakiej obecnie znajduje się jej mama, nie pozwala na to by mogły wyjechać razem. Pani Agnieszka jest obecnie osobą bezrobotną. Opiekując się chorym mężem często korzystała ze zwolnień lekarskich w związku, z czym straciła pracę. Po traumatycznych przeżyciach związanych ze śmiercią swoich rodziców (mama również zmarła na chorobę nowotworową) i siostry, która zginęła w wypadku samochodowym jadąc do niej na święta, ma obawy czy będzie wystarczająco silna by dobrze zająć się Wiktorią po stracie męża.

Możemy Im pomóc:

1. finansując pobyt Pani Agnieszki z córką w sanatorium,
    2. przyspieszyć uzyskanie zamiany mieszkania socjalnego na mieszkanie komunalne.

2. Panu Krzysztofowi, którego żona Katarzyna zmarła 3 tygodnie temu na uogólnioną chorobę nowotworową i jego 4-letniemu synkowi Kacprowi, którzy korzystają obecnie z pomocy psychologa.

3. Osiemnastoletniej Sarze, której mama przez lata walczyła z chorobą nowotworową. Wychowywana bez ojca, który je zostawił, gdy była jeszcze mała, bardzo przeżyła śmierć mamy. Obecnie została sama. Nie może liczyć na wsparcie dalszej rodziny, która nie interesuje się jej losami.
  4. Możemy Ją wesprzeć udzielając pomocy:

1. w zakresie przygotowania do egzaminu maturalnego,
    2. w kwestiach prawnych dotyczących rozwiązania problemów finansowych.

5. Kokarda Pan Sebastian 30 lat z uogólnioną chorobą nowotworową,przerzutami do kości i płuc. Ojciec 2,5 letniego synka.Żona pracuje(została zatrudniona na okres próbny i chce pogodzic pracę z opieką nad mężem).Rodzina potrzebuje wsparcia psychologicznego oraz zorganizowania profesjonalnej opieki nad chorym w domu po opuszczeniu przez niego oddziału onkologii.W miejscu ich zamieszkania pomoc w domu pacjenta świadczona przez onkologów i wyspecjalizowany personel medyczny nie istnieje. Konieczny jest także specjalistyczny sprzet-łóżko z napędem elektrycznym oraz materac przeciwodleżynowy.
  6. Pani Anna 39 lat ,choruje na chorobę nowotworową. Ma troje dzieci w wieku 15,9 i 3 lat. Mąż stracił pracę, gdyż podczas pobytów kobiety w szpitalach musiał zajmowac się dziecmi. Obecnie jest za granicą, gdzie zaczyna nową pracę. Nie mają wsparcia ze strony rodziny. Leczenie wymaga sporych nakładów finansowych. W tej chwili kontakt dzieci z ojcem jest bardzo ograniczony ,gdyż rozmowy telefoniczne są zbyt kosztowne a rodzina nie posiada sprzętu umożliwiającego nawiązywanie kontaktu przez skype. Pani Anna zwraca się z prośbą o pomoc w tej sprawie i użyczenie bądź ofiarowanie komputera umożliwiającego rozmowę z mężem. Potrzebna jest również opiekunka, która zajmie się najmniejszą córeczką na czas pobytów matki w szpitalu.
  7. Pani Jola mama 3 dzieci w wieku 2,8 i 11 lat. Zachorowała na nowotwór i jest zmuszona do częstych pobytów w szpitalu. Mąż jest również chory ale opiekuje się dziecmi. Konieczna jest opieka psychologiczna jak również pomoc materialna dla rodziny.
  8. Pani Sylwia, której mąż jest hospitalizowany z powodu schizofrenii. Potrzebna jest pomoc psychologiczna i pedagogiczna dla jej synka, który przebywa w domu po poważnym wypadku i jest poddawany rehabilitacji.
  9. Pani Patrycja, która straciła męża w wypadku samochodowym. Ma dwoje dzieci w wieku 13 i 7 lat. Sytuacja materialna rodziny jest bardzo trudna, kobieta nie pracuje, jest w stanie depresji.